[σε απάντηση του 5 συμβουλές για μία πιο παραγωγική ημέρα]

Εγώ προσωπικά έχω απηυδήσει. Αν δεν μπορώ να κάνω δουλειά απλά δεν μπορώ – τελείωσε! Ο Χειμώνας είναι εύκολος… την άνοιξη και το καλοκαίρι όλη την ώρα θέλεις να είσαι έξω… Μερικές λοιπόν προσωπικές συμβουλές για να είστε πιό αποδοτικοί (με το κλασικό… ανορθόδοξο στυλ του Δημήτρη):

α) Φροντίστε αυτό που κάνετε να λύνει κάποιο πρόβλημά σας. Πηγαίντε και αγοράστε το τελευταίο MacBook pro – μπείτε μέσα 2-3 χιλιάδες και μετά δουλέψτε για να τα βγάλετε… αν βγάζετε απλά λεφτά για σκοπούς που δεν σας εμπνέουν δεν θα είστε αποδοτικοί – τελείωσε! (Υ.Γ. προσπαθήστε τα πράγματα που αγοράζετε να είναι assets και όχι liabilities – με τον κατά-Kiyosaki ορισμό. Με αυτόν τον τρόπο δε θα δουλεύετε για άχρηστα πράγματα και θα απολαμβάνετε τα οφέλη του combounding).

β) Κάντε κάθε μέρα την not-to-do λίστα σας. Μη δουλεύετε σε πράγματα που είναι άσχετα και που δεν οδηγούν στους στόχους σας. Αν βαριέστε και δε βρίσκετε τον λόγο… αυτά είναι σημάδια ότι “πήραμε τη ζωή μας λάθος”. Ρωτήστε συνέχεια – “γιατί”; και φροντίστε να έχτε πολύ καλή απάντηση.

γ) Μουσική (και κατά κύριο λόγο χωρίς στίχους). Αν επίσης την έχεις ακούσει 1000 φορές πιο πριν e.g. το αγαπημένο σου CD – δουλεύει καλύτερα γιατί σε κρατάει “ξύπνιο” χωρίς να σπαταλάει πολύτιμα FLOPs από τον εγκέφαλό σου.

δ) 4-5 ώρες non-stop είναι καλύτερες από 8 ώρες με διακοπές. Για σύνθετες πνευματικές διεργασίες μπορεί να παίρνει 2-3 ώρες μέχρι να “έρθεις στο mood”. Έτσι είναι – δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Αν βάλεις 3 meetings την ημέρα, ένα κάθε 2 ώρες – δεν πρόκειται να κάνεις δουλειά αυτή την ημέρα. Βάλε όλα τα meetings/τηλέφωνα για μία μέρα και τις υπόλοιπες τίποτα

ε) Όταν έρθει ο οίστρος μη σηκωθείς από την καρέκλα… ξεζούμισε και την τελευταία σταγόνα της καλής μέρας ακόμη κι αν σημαίνει υπερωρίες

στ) Οι παρέες σου είναι σημαντικές. Αν όλοι βαριούνται και βρίζουν την δουλειά, θα χρειαστεί καθημερινός κόπος για να αποτελείς την εξαίρεση.

ζ) Τριπλό-book-αρέ σε. Τις περισσότερες φορές όταν πνιγόμαστε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε δουλειά είναι γιατί δεν έχουμε καθόλου δουλειά. Μόλις τελειώσουν τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πράγματα (τα οποία συνήθως είναι 1-2) όλα αρχίζουνε να φαίνονται σημαντικά… ακόμη κι αυτό το άχρηστο τηλέφωνο με το 0% πιθανότητα να κλειστεί το deal ή το να γράψεις open source κώδικα για κάτι που δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να είναι χρήσιμο σε κανένα. Αν η todo λίστα σου έχει φτάσει στο ταβάνι, και δεν είσαι ο Bill Gates, απλά κάνε λίγο marketing, βρες μερικούς πελάτες και get busy – το πιθανότερο είναι ότι είσαι underbooked αντί για overbooked. Ααααααα… ή μπορείς να πας διακοπές! Είναι κι αυτό μία επιλογή! :)