Υπάρχουν περίοδοι που χρειάζεστε άμεσα χρήματα, αλλά τα projects δεν εμφανίζονται. Όπως έχουμε γράψει και παλιότερα, για να μη βρίσκεστε σε τέτοιες καταστάσεις είναι καλό να αποκτήσετε εισόδημα από πολλαπλές πηγές, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Το να απελπίζεστε δεν έχει κανένα θετικό, οπότε ας δούμε πέντε (5) τρόπους με τους οποίους υπάρχουν πιθανότητες να βρείτε γρήγορα νέα projects:

Επικοινωνήστε με γνωστούς, φίλους κι οικογένεια

Επικοινωνήστε μαζί τους, όχι για να δουλέψετε γι’ αυτούς, αλλά για να ενημερώσουν αυτοί δικούς τους γνωστούς, φίλους κλπ για εσάς και τις υπηρεσίες σας. Αν έχετε μεγάλο κύκλο, είναι πολύ πιθανό το όνομά σας να καταλήξει σε κάποιον που χρειάζεται άμεσα τις υπηρεσίες σας.

Προσοχή, δε χρειάζεται να τους ενημερώσετε πως ψάχνετε μανιωδώς για νέα projects εμφανίζοντας τον εαυτό σας σαν απελπισμένο (άσχετα που μπορεί να είστε).

Επικοινωνήστε με πρώην πελάτες σας

Εφόσον έχουν μείνει ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες σας, ρωτήστε τους αν χρειάζονται ξανά τις υπηρεσίες σας, ή αν υπάρχει κάποιος που ξέρουν που θα τις χρειαζόταν. Δε χάνετε κάτι εκτός από μερικά λεπτά από τον χρόνο σας. Το πολύ πολύ να ακούσετε μερικά «όχι»!

Χρησιμοποιήστε κάποιο freelancing site

Μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας στα freelancing sites όπως τα oDesk, Elance και Guru. Θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα sites σε μελλοντικά άρθρα μας (γραφτείτε στο newsletter μας ώστε να μη τα χάσετε), αλλά μέχρι τότε μπορείτε να βρείτε μερικές πληροφορίες για το oDesk σε κάποια από videos του Δημήτρη στο webinar «εργασία από απόσταση» (υπάρχει επίσης 2ο, 3ο και 4ο μερος).

Ανακοινώστε πως αναζητάτε νέα projects

Ανακοινώστε πως αναζητάτε νέα projects σε κάποιο από τα μέσα στα οποία έχετε πρόσβαση. Είτε αυτό είναι ένα blog που διατηρείτε, είτε κάποιο social network στο οποίο είστε ενεργός, είτε κάποια άλλη κοινότητα (για παράδειγμα κάποιο forum). Aν έχετε καλό όνομα στο συγκεκριμένο μέσο και δυνατό portfolio, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε κάποιες προτάσεις πολύ σύντομα.

Προσφέρετε κάποια έκπτωση

Σαν τελευταία λύση, συνδυάστε την παραπάνω πρόταση με μία έκπτωση για όσους σας προτιμήσουν άμεσα. Γενικά η έκπτωση δεν είναι και ό,τι καλύτερο για έναν freelancer, αλλά αν υπάρχει ανάγκη είναι πιθανό να προσελκύσει πελάτες.

Η πρότασή μας είναι η έκπτωση να είναι πραγματική αλλά όχι εξευτελιστική, να είναι για συγκεκριμένο αριθμό πελατών (όσους αντέχετε ανάλογα με τις υπηρεσίες σας) και μέχρι μία συγκεκριμένη ημερομηνία (κοντινή). Μία ακόμη ιδέα είναι να απευθύνεται αποκλειστικά στα μέλη ενός συγκεκριμένου γκρουπ, πχ τους χρήστες ενός forum που συμμετέχετε.

Εσείς τι κάνετε;

Ποιες είναι οι δικές σας τακτικές για να βρείτε άμεσα πελάτες;