Ένας φίλος φοιτητής με ρώτησε, τι θα ήταν προτιμότερο να μάθει, CMS’s (drupal, wordpress ή joomla) ή άλλες γλώσσες/frameworks που γενικά συνιστώ όπως jQuery, Ruby (on Rails), node.js, python και Scrapy; Τα CMS’s φαίνονται ευκολότερα και φέρνουν άμεσα αποτελέσματα. Δημοσιεύω την απάντηση μιας και νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει πολλούς που έχουν να πάρουν παρόμοιες αποφάσεις.

 

Γεια σου φίλε μου,

Για να σε βάλω στο γενικότερο πλαίσιο σκέψου το εξής,

Σε 2 χρόνια από τώρα θα έχεις μια δουλειά που σου παίρνει 99% του ωφέλιμου χρόνου σου. Πιθανώς λίγο αργότερα να έχεις επίσης οικογένεια,  δάνεια και γενικότερα περισσότερες υποχρεώσεις. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχεις την πολυτέλεια να πεις “θα αφιερώσω X ώρες/ημέρες για να μάθω π.χ. Ruby και Scrapy”. Θα τρέχεις για το 10-ευρω κάθε μέρα/ώρα/στιγμή που θα έχεις ενέργεια.

Τώρα είσαι σε μία από τις καλύτερες φάσεις τις ζωής σου από πλευράς ελευθερίας χρόνου/χρήματος. Μπορεί να μην έχεις πολλά αλλά δε χρωστάς πολλά που είναι εξαιρετικό! Επίσης δεν έχεις μηνιαία έξοδα ή άλλες υποχρεώσεις να σε τρέχουν. Με άλλα λόγια και να μην κάνεις τίποτα για 2 μήνες δε χάθηκε ο κόσμος. Αυτό σημαίνει ότι έχεις την ευκαιρία να επενδύσεις χρόνο για να μάθεις πράγματα που δε θα είχες άνεση να μάθεις στο μέλλον και τα οποία θα σου δώσουν πιό εύκολα χρήματα και αυτοπεποίθηση τότε που θα τα έχεις πραγματικά ανάγκη.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο μην είσαι επιεικής με τον εαυτό σου. Τα CMS’s σου δίνουν instant gratification μιάς και πατάς 2 κουμπιά και έχεις super αποτελέσματα. Cool – δώσε 2-3 μέρες μάθε τα (το WordPress είναι πολύ καλό deal). Με το που τελειώνεις λοιπόν αυτό, έχεις δύο επιλογές:

α) Go deeper – να μάθεις περισσότερα για το WordPress, τα plug-ins κ.τ.λ. να αρχίσεις να κάνεις sites και να σου λένε όλοι συμπεριλαμβανομένων των φίλων σου και της πλειονότητας των Ελληνικών εργοδοτών τι ωραίος και έξυπνος που είσαι. Επιπλέον θα βγάλεις τα πρώτα σου 300 ευρώ σχετικά γρήγορα (wow)!

β) να το αφήσεις και να μάθεις κάτι άλλο από τις ελάχιστα πιό απαιτητικές τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα.

Ο δρόμος α) σε θάβει σε μακροπρόθεσμο 3 ευρώ/ώρα. Ο δρόμος β) σου δίνει διεξόδους στα 20 ευρώ/ώρα+.

Ο λόγος είναι ότι το α) είναι commodity και περιορισμένο. Ο στόχος είναι να κάνεις βιομηχανική παραγωγή σε sites αξίας 500 ευρώ το ένα. Το β) θέλει expertise. Μπορείς να κάνεις plug-ins αξίας 500 ευρώ σε ώρες και sites αξίας 2000+ ευρώ σε βδομάδες.

Μπορείς να επιλέξεις ελεύθερα! :D

Να’σαι καλά,
Δημήτρης