Blogging

Όποια δουλειά κι αν κάνεις, το να ξεκινήσεις ένα blog έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τόσα πολλά που πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να μη το δοκιμάσεις. Φυσικά είναι αυτονόητο πως δε μπορούν όλοι οι άνθρωποι να γράψουν, αλλά κανείς δε το ξέρει μέχρι να το προσπαθήσει!

Ιδού μερικές προτάσεις που αιτιολογούν, κατά τη γνώμη μου, γιατί ως freelancer πρέπει να blog-άρεις:

Θα διευρύνεις το δίκτυό σου

Μέσα από ένα καλογραμμένο και διδακτικό blog μπορείς εύκολα να διευρύνεις το δίκτυό σου. Εκτός του ότι θα κάνεις το όνομά σου γνωστό στον επαγγελματικό σου χώρο, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο (συναδέλφους και πιθανούς πελάτες σου) και να κάνεις συνεργασίες. Κι αυτό διότι τα blogs έχουν το γνώρισμα πως είναι διαδραστικά. Όχι μόνο επιτρέπουν την συνομιλία με τους αναγνώστες, αλλά μάλιστα την ενθαρύνουν.

Θα επιδείξεις την εμπειρία και τις δεξιότητές σου

Ένα blog είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να επιδείξεις την εμπειρία και τις δεξιότητές σου. Φυσικά δεν αντικαθιστά το portfolio και το βιογραφικό σου τα οποία είναι εξίσου σημαντικά, αλλά μπορεί να ενισχύσει την εικόνα σου και να σε διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό.

Προσφέροντας λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάδελφοί σου ή γράφοντας μία εμπεριστατωμένη άποψη για κάποιο από τα θέματα που σε απασχολούν, σε καταξιώνει στον χώρο σου δίνοντάς σου κύρος, κάτι που θα εκτιμήσουν οι μελλοντικοί πελάτες σου.

Ανταποδοτικότητα

Θεωρώ απίθανο να υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει βοηθηθεί έστω και μία φορά στην καριέρα του από άλλους. Δες το λοιπόν σαν μία μορφή ανταπόδοσης. Πρόσφερε πίσω στην “κοινότητα” που σε έχει βοηθήσει στο παρελθόν και θα σε βοηθήσει στο μέλλον.

Θα μάθεις καινούρια πράγματα

Εκτός από το να δημιουργήσεις και να “τρέξεις” ένα blog, μπορείς να μάθεις πολλά άλλα πράγματα καθώς θα κάνεις μία μορφή έρευνας για πολλά από τα άρθρα που θα γράφεις. Επίσης -και είναι πολύ σημαντικό- θα βελτιώσεις το γραπτό σου λόγο.

Μπορεί να αποτελέσει μία extra πηγή εσόδων

Εκτός του ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της δουλειάς σου όπως προείπα, μπορεί να αποτελέσει και μία extra πηγή εσόδων.

Αποκτώντας ένα ικανοποιητικό αριθμό καθημερινών επισκεπτών μπορείς να αποκτήσεις ένα extra μηνιαίο εισόδημα. Φυσικά μην αυταπατάσαι πως είναι εύκολο (ούτε πως θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη). Χρειάζεται συνεχή ενασχόληση, ποιοτικό (και μοναδικό) περιεχόμενο και φυσικά μία καλή δόση τύχης και momentum.

Επίσης, δε χρειάζεται να γεμίσεις ολόκληρο το blog με ενοχλητικά flash banners, άσχετα text-links ανάμεσα στα άρθρα ή pop-up διαφημίσεις! Μπορείς να προτιμήσεις διακριτικά banners σχετικά με το περιεχόμενο του blog σου (ή έστω να δοκιμάσεις το adsense), να βρεις εταιρείες σχετικές με το αντικείμενό σου που ενδιαφέρονται να προβληθούν στο blog σου, ή να δοκιμάσεις την τύχη σου με κάποιο affiliate πρόγραμμα.

Μπορείς να δοκιμάσεις/προωθήσεις projects

Έχοντας ένα αναγνωστικό κοινό που σε συμπαθεί, εμπιστεύεται, κλπ, θα σε βοηθήσει στο να δοκιμάσεις και να προωθήσεις καινούρια projects. Ας θεωρήσουμε για παράδειγμα πως είσαι προγραμματιστής και φτιάχνεις μια καινούρια εφαρμογή. Θεωρείς πως θα βρεις πιο εύκολα beta-testers αναρτώντας μία ανακοίνωση σε ένα forum που δεν είσαι ενεργό μέλος, ή στο blog σου;

Ακόμα κι αν βρεις περισσότερους σε αριθμό (γιατί πχ το forum έχει περισσότερους επισκέπτες) είναι σίγουρο πως δε θα δώσουν όλοι την απαραίτητη προσοχή που θα δώσουν οι αναγνώστες σου που σε θεωρούν “δικό τους” άνθρωπο και θέλουν να σε βοηθήσουν (βλέπε “ανταποδοτικότητα”).

Το αποφάσισες;

Κατ’αρχήν, θα χρειαστεί να αγοράσεις ένα domain name. Ένας από τους μεγαλύτερους καταχωρητές domains στον κόσμο είναι ο GoDaddy, οπότε είναι μία καλή επιλογή για αφορά domains όπως .com ή .net. Αν ενδιαφέρεστε για Ελληνικά domains (.gr), το Papaki είναι μία δοκιμασμένη επιλογή.

Η αγαπημένη μου πλατφόρμα για blogs (κι επιλογή του Freelance Talk) είναι το WordPress. Αν δε θέλεις να μπλέξεις με servers, εγκαταστάσεις, κλπ (αν και θα σου το πρότεινα – βλέπε “Θα μάθεις καινούρια πράγματα”), τότε μπορείς να δοκιμάσεις μία από τις ακόλουθες υπηρεσίες: WordPress, tumblr, Blogger. Μπορείς να “συνδέσεις” με όλες κάποιο δικό σου domain name, κάτι που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα.

Εσείς πιστεύετε πως οι freelancers πρέπει να blog-άρουν; Αν το κάνετε ήδη γιατί δε μας λέτε τι έχετε κερδίσει από αυτό;