crazy sale

Το Affiliate Marketing χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από freelancers ανά τον κόσμο ως μία extra (ή κύρια μερικές φορές) μορφή εισοδήματος. Τους τελευταίους μήνες γνωρίζει μεγάλη άνθηση και στην Ελλάδα. Τι είναι όμως;

Το παράδειγμα

Φανταστείτε για μία στιγμή πως διαβάζετε σε ένα τεχνολογικό blog ένα άρθρο που περιγράφω πως αγόρασα έναν σκληρό δίσκο από το e-shop.gr, ο οποίος μου βγήκε ελαττωματικός (κλασσικό φαινόμενο για σκληρό δίσκο), τον επέστρεψα και πήρα τα λεφτά μου πίσω αντί να κάνω αντικατάσταση γιατί έφευγα για το εξωτερικό την επόμενη μέρα. Είναι πραγματική ιστορία που μου συνέβη το περασμένο καλοκαίρι και το αναφέρω γιατί μου έκανε τρομερή εντύπωση που για πρώτη φορά ζήτησα τα λεφτά μου πίσω κι απλά μου τα έδωσαν χωρίς να πρέπει να μαλώσω, να εκτυπώσω ΦΕΚ με αποφάσεις που επιβεβαιώνουν πως μπορώ να τα πάρω κι άλλα όμορφα. Ένα μεγάλο μπράβο στο e-shop.gr λοιπόν!

Η επεξήγηση

Αν είστε λίγο παρατηρητικοί θα προσέξατε πως τα links του e-shop δεν περιέχουν μόνο τη διεύθυνσή του, αλλά και διάφορες άλλες παραμέτρους που εν συντομία “λένε” στο e-shop πως ο πελάτης του ήρθε από το FreelanceTalk (FT). Αν τελευταίος κάνει κάποια αγορά άμεσα ή σε μία από τις επόμενες 15 ημέρες, τότε το e-shop θα πληρώσει προμήθεια 2% από την πώληση στο FT σαν “ευχαριστώ” για τη βοήθειά του στο να στείλει τον πελάτη εκεί.

Το παραπάνω αποτελεί απλά ένα παράδειγμα του πως λειτουργεί το Affiliate Marketing: Ο ιδιοκτήτης ενός site (ή κάποιας mailing list, Facebook page κλπ) προωθεί προϊόντα ή υπηρεσίες και για οποιαδήποτε πώληση ή εγγραφή πληρώνεται ένα standard ποσό (στην περίπτωση της εγγραφής) ή κάποιο ποσοστό (στην περίπτωση της πώλησης).

Τα networks

Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε affiliate links θα πρέπει (συνήθως) να γραφτείτε σε κάποια εταιρεία που συνεργάζεται με τους διαφημιζόμενους και αποτελεί τον μεσάζοντα που κλείνει τις συμφωνίες μαζί τους, αναλαμβάνει να πληρωθεί τις προμήθειες κι έπειτα να πληρώσει εσάς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 3 Ελληνικά Affiliate Networks, τα: AffiliateMotion (δυστυχώς απ’ότι φαίνεται έχουμε το πρώτου κρούσμα απάτης στον χώρο του Ελληνικού Affiliate Marketing, καθώς στις 21/2/2012 μας ανακοινώθηκε πως η AffiliateMotion, η οποία δεν είχε πραγματοποιήσει καμία πληρωμή προμηθειών τους τελευταίους μήνες, σταματάει την λειτουργία της, αφήνοντας όλους τους συνεργάτες της χωρίς να γνωρίζουν αν θα πληρωθούν και πότε, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις του ιδιοκτήτη της, Συμεών Βλάσση), ClickBanner, ForestView και Linkwise. Η πρότασή μου είναι να γραφτείτε και στα 4 3 (είναι δωρεάν) και να δοκιμάσετε τις διάφορες καμπάνιες που “τρέχουν” αυτή τη στιγμή.

Οι συμβουλές

Φυσικά μη περιμένετε να βγάλετε ένα αξιοπρεπές εισόδημα με το καλημέρα. Όπως και κάθε άλλη ενασχόληση, έτσι και το affiliate marketing θέλει δουλειά, χρόνο, αφοσίωση, δοκιμές και γνώσεις (οι οποίες αποκτούνται στην πορεία). Θα πρέπει να προωθήσετε το προϊόν/υπηρεσία με τον κατάλληλο τρόπο και στους κατάλληλους ανθρώπους. Επίσης μία καλή συμβουλή είναι να προωθείτε προϊόντα/υπηρεσίες που πραγματικά γνωρίζετε και είναι ποιοτικά ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν τις εμπιστοσύνη τους προς εσάς οι αναγνώστες σας (κοινώς μη προτείνετε πράγματα μόνο για το κέρδος).

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες και συζητήσεις σχετικά με το affiliate marketing και τα affiliate networks στη σχετική κατηγορία του FreeStuff.gr, ενός από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα τεχνολογικά forums της χώρας.

Ο επίλογος

Τι περιμένετε λοιπόν; Δημιουργήστε ένα blog, γράψτε καλό περιεχόμενο (που θα αποφέρει όχι απλά επισκέπτες αλλά φανατικούς αναγνώστες) και ξεκινήστε τις δοκιμές!